Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Waarom werken met een tether kabel zo belangrijk is.

Fotografie is een vakgebied dat precisie en aandacht voor detail vereist. Elk aspect van de fotoshoot, van de belichting tot de compositie, moet zorgvuldig worden overwogen om het perfecte beeld vast te leggen. Een tether kabel kan een waardevol hulpmiddel zijn dat fotografen en klanten helpt om de best mogelijke resultaten te behalen.

This article is also availible in English

Wat is een tether kabel?

Een tether kabel is een kabel die een camera verbindt met een computer. Het stelt mij in staat om de beelden die ik fotografeer in realtime op een groter scherm te bekijken, wat ervoor zorgt dat ik het beeld groter kan zien en nauwkeuriger aanpassingen maak. Tethering kan worden gedaan via een USB(-c) kabel of een draadloze verbinding (wat meestal niet echt betrouwbaar is, maar wel iets waar ik mijn hoop op heb gevestigd voor in de toekomst)

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een tether kabel?

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een tether kabel. Het helpt om nauwkeurigheid van de beelden te verbeteren. Wanneer de beelden op een groter scherm worden bekeken, is het gemakkelijker om eventuele problemen op te lossen. Tijdens de shoot kan ik gemakkelijk aanpassingen maken, zoals het veranderen van de belichting of het aanpassen van de focus, om het gewenste resultaat te bereiken. Dit resulteert in scherpere, nauwkeurigere beelden die het product beter laten zien. Voor mij persoonlijk is de scherpte van het beeld iets dat ik super belangrijk vind om goed in de gaten te houden tijdens het fotograferen.

Snellere workflow

Ook kan het gebruik van een tether kabel zorgen dat we sneller werken. Met de mogelijkheid om beelden in realtime naar de computer over te zetten, is het gemakkelijker om al op de set aanpassingen te maken, die anders achteraf zouden moeten gebeuren. Dit is vooral nuttig voor klanten die de uiteindelijke beelden snel nodig hebben. Omdat ze zo al aanpassingen kunnen zien (bijvoorbeeld in kleur) op de set. Dit zorgt ervoor dat er minder heen en weer gecommuniceerd hoeft te worden over deze details. Hierdoor is de kans kleiner dat je moet re-shooten.

Eenvoudiger communiceren met klanten over aanpassingen

Een tether kabel kan de samenwerking tussen mij en de klant verbeteren. Je kunt de beelden bekijken terwijl ze worden geschoten, wat real time feedback op de shoot mogelijk maakt. Dit stelt de klant in staat om input te geven en stelt mij in staat om aanpassingen te maken indien nodig, om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke beelden aan de verwachtingen voldoen.

Hoe verbetert het de relatie tussen mij en een klant?

Tether kabels kunnen ook kostenbesparend zijn. Door de tether kabel te gebruiken, kan ik eventuele problemen vroegtijdig zien, waardoor de kans op een re-shoot afneemt. Omdat dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen, omdat er geen extra opnames of bewerkingstijd nodig zijn. Dit maakt het belangrijk voor zowel mij als de klant, omdat het ons niet meer tijd zal kosten dan nodig is.

Waarom is een tether kabel voor een klant zo belangrijk?

Het gebruik van een tether kabel kan de algehele kwaliteit van de beelden helpen verbeteren. Door real time feedback en aanpassingen te kunnen doen, schieten we het product al op voorhand vaak beter. Er is dus minder retoucheer tijd nodig. Dit zorgt ervoor dat de beelden van hoge kwaliteit zijn, wat kan helpen om het imago van het merk te verbeteren en hopelijk meer klanten aantrekt.

De nadelen van het gebruik van een tether kabel.

Maar er zijn echter ook nadelen aan het gebruik van een tether kabel. Omdat het een extra kabel verreist, een tether kabel kost ongeveer 40 euro. (Soms is het de moeite waard om onze buren in Duitsland te bekijken, omdat ze daar soms goedkoper zijn.) Het kan lastig zijn om op toe te passen, vooral als we op locatie fotograferen met beperkte ruimte of waar ik voortdurend van positie moeten veranderen. Ook heb je Capture One of Lightroom nodig om de beelden real-time te kunnen bekijken. Bij het werken op locatie heb je soms ook het probleem dat je laptop op den duur de geest geeft omdat je geen mogelijkheid hebt om hem op te laden.

Conclusie over het gebruik van een tether kabel.

Kortom, een tether kabel kan een waardevolle kabel zijn tijdens shoots. Het biedt meer nauwkeurigheid, snellere opsporing van “problemen” en betere kwaliteit beelden. Maar, het heeft echter enkele nadelen die moeten worden overwogen. Over het algemeen wegen de voordelen van het gebruik van een tether kabel ruimschoots op tegen de nadelen, waardoor het een onmisbare kabel is voor elke professionele fotograaf.

Wist je dit allemaal over tether kabels?

Vergeet me niet te volgen op Instagram 

3 Comments

 • Ilona
  Posted June 9, 2023 at 9:21 am

  Goed om te weten! Ik wist dit helemaal niet, dat dit zo belangrijk was. Komt toch altijd meer bij kijken dan je denkt! Succes ermee ook.

 • Tessa
  Posted June 10, 2023 at 3:57 pm

  Ik had hier nog nooit van gehoord. Het lijkt me in de studio inderdaad een waardevolle toevoeging

 • Claire
  Posted June 12, 2023 at 12:03 pm

  Ik heb nog niet eerder van een tether kabel gehoord, maar het klinkt onmisbaar.

Leave a comment

© Studio Taupe | 2022 Р2024.
All Rights Reserved.